Gisteren werd de RGB LED-strip boven het aquarium gemonteerd en aangesloten. De LED-strip is IP68 beveiligd en kan dus veilig buiten, of boven een aquarium, worden toegepast.

Om de warmte van de LED's goed te kunnen afvoeren, werden de strips gemonteerd op aluminium U-profielen. Deze profielen rusten op hun beurt op een L-profiel, zodat ze naar voren en naar achteren kunnen worden verplaatst. Dit is vooral handig tijdens werkzaamheden in het aquarium.
Volgens de specificaties geeft elke meter niet gedimde LED-strip 120 rode, 240 groene en 150 blauwe Lumen. Er werd ca. 4,5m LED-strip gemonteerd, wat de totale lichtopbrengst op 2295 Lumen brengt. De LED-strip verbruikt op dat moment 65 Watt. Dit is een efficiëntie van amper 35 Lumen per Watt. Dit is eigen aan het gebruik van RGB-LED. Hedendaagse daglicht witte LED-strips hebben een opbrengst van 1270 Lumen per meter, of een efficiëntie van 88 Lumen per Watt.


Het voordeel van de RGB-strip t.o.v. een gewone strip, is dat elke kleur ingesteld kan worden. Dit laat toe om zonsop- en -ondergangen te simuleren. Op het middaguur brandt de strip dan fel-wit en 's avonds kan een wat gele of oranje gloed voor extra sfeer zorgen.

Voor een plantenbak is bovenstaande hoeveelheid licht sowieso onvoldoende, maar het wordt een 'schemerbiotoop' en als blijkt dat meer licht toch wenselijk is, kan ik op dat moment extra verlichting plaatsen. Waarschijnlijk wordt dat dan zeer efficiënte verlichting die rond het middaguur zal branden.

De waterdichte aansluiting
Links de RGB-dimmer, rechts de transformator.
Aangezien de 3M-dubbelzijdige tape van de strips op termijn zou kunnen lossen, werden voorzorgsmaatregelen getroffen in de vorm van kabelbinders...
Zie ook: Nieuwe LED-strips